Wij vertellen u geen nieuws als we zeggen dat alles stil ligt. Op sportgebied is het erg rustig. We zitten op het moment van schrijven in een (gedeeltelijke) lockdown en dat houdt in dat alle binnensporten stil liggen, we na 21 uur niet meer naar buiten mogen en de scholen en winkels gesloten zijn. We ventileren niet onze mening op de maatregelen maar we willen wel graag wat uitdiepen wat de consequenties zijn voor de doelgroepen die wij bewegingsactiviteiten aanbieden.

We diepen uit:

  1. Senioren
  2. Mensen met een (verstandelijke) beperking
  3. Kinderen met overgewicht
  4. Revalidanten
  • Normaliter zijn wij wekelijks aan de slag met senioren. Deze senioren zijn mobiel en rennen elke week door de sportzaal. Op dit moment kan deze activiteit niet doorgaan. Mensen zijn niet meer in de gelegenheid om gezamenlijk te sporten. Het gezamenlijk sporten is al een gemis maar ook het gezamenlijke kopje koffie is een gemis. Elke keer wordt er een kwartier pauze gehouden om met elkaar een kopje koffie (met koekje ;-)) te drinken. Hier kletst iedereen gezellig bij en worden ervaringen gedeeld van de voorgaande week. Een deel van deze mensen raakt in een sociaal isolement en beweegt (te) weinig om er ook gezondheidsvoordelen van te ervaren. Eenzaamheid ligt op de loer en dat is heel erg gevaarlijk.
  • De structuur voor mensen met een (verstandelijke) beperking is weg. Buiten het feit om dat het heel ingewikkeld voor hen is om te begrijpen wat er gebeurt, valt de gehele structuur weg. Ouders mogen niet meer gezamenlijk langskomen, de routine van sporten valt weg en dat zorgt ervoor dat de gemoedstoestand van deze mensen onrustig is. Sommige mensen weten echt even niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. Zij zijn afhankelijk van veiligheid en structuur. Het is enorm complex om de consequenties behapbaar te houden.
  • Kinderen met overgewicht hebben het pittig. Op school wordt er bewogen, gerend en gym gegeven. De kinderen die daarbij bewegen bij een sportvereniging, missen nu alle bewegingsmomenten. En daarbij maken alle leerlingen vanuit huis, schoolopdrachten. Iedere ouder kan dit redelijkerwijs zelf inplannen. Pauze momenten zijn korter dan op school dus wordt er in de pauze momenten minder bewogen. Ook is het gemakkelijker om thuis eten aan te bieden dan een afgekaderd broodtrommeltje mee in de schooltas. En dan hebben we het nog niet gehad over het missen van vriendjes en vriendinnetjes.
  • Voor iedereen is bewegen belangrijk maar zeker ook voor mensen die net terug komen na een operatie of heftige behandeling. Revalidatie valt onder zorg en kan grotendeels doorgaan. Echter mist nu de stap tussen revalidatie en regulier beweegaanbod. Dat kan betekenen dat het revalidatieproces wat trager verloopt. Met de nodige consequenties van dien.

Wij zijn natuurlijk pro bewegen. Onze hele mindset en week bestaat uit bewegen. Al dan niet om uit te voeren of over na te denken. We hoeven u dus niet te vertellen hoe pittig wij het vinden dat dit voor heel veel groepen weggevallen is. Daarentegen kijken we wel naar wat er wel kan. Het is heel goed mogelijk om buiten een stuk te wandelen, te fietsen of zelf wat oefeningen uit te voeren. Zoek samen een buurvrouw of buurman op en loop een stukje. Een kwartier is ook voldoende om mee te beginnen. Gaat het dan goed, dan kunt u altijd uitbreiden. En vergeet niet het aanbod dat we in de webshop hebben staan. In de filmpjes wordt u begeleid in opbouw en werkt u aan uw conditie.

Maak er wat van en geniet van bewegen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 4 =