Passend bewegen met materialen….Een creatieve bewegingsagoog kan dat!

Als een klein kind zo blij ben ik. Afgelopen week hebben we nieuwe materialen ingeslagen en ik kan u vertellen, dat voelt voor mij als een dagje uit. Alsof ik een dagje naar een pretpark ga. Al eerder had ik online nieuwe materialen besteld maar nu gingen we naar een winkel (ja ja, het kan weer). En dat voelt toch altijd het prettigst. Je kunt materiaal vastpakken, testen en voelen, perfect!

Na een tijdje rondsnuffelen en inladen, terug naar huis gereden. En daar kwam de volgende uitdaging. Want waar laat je alle nieuwe spullen? De materialen liggen nu in de garage maar er zijn nu veel materialen bijgekomen en aangezien ik houd van een opgeruimde ruimte, zijn we ook daar direct mee aan de slag gegaan. De kast is opnieuw ingericht, alle materialen zijn geordend én de nieuwe tas is zo te pakken. In de nieuwe tas kunnen alle stokken etc. en dat is wel net zo prettig als ik op de fiets wil :-).

Materialen voor bewegingsagoog

En vandaag was het zover! De nieuwe materialen konden uitgeprobeerd worden. Ik kwam binnen met de grote tas gevuld met allerlei materiaal en dat zorgde natuurlijk voor de eerste grappige reacties. ‘Ga je op vakantie?’ ‘Nee, ik ga niet op vakantie maar als ik wel zou gaan, zou je zo in de tas mee kunnen’.

Regelmatig maken we gebruik van diverse materialen die ook tijdens ons dagelijkse leven gebruikt worden. Wasknijpers, waslijnen, handdoeken, theedoeken, vaatdoeken (van groot naar klein), plastic bekers, borden, plastic bakjes….Niets is te gek! Als bewegingsagoog is het onze kracht om juist gebruik te maken van materialen die normaal gesproken alleen functioneel gebruikt worden. We zouden eens goed om ons heen moeten kijken om te zien welke materialen we nog meer in zouden kunnen zetten om plezier te creëren.

Creatieve materialen.
Nu ik binnenkwam met ‘zwemslurven’ kon de tweede opmerking natuurlijk niet achterblijven. ‘Ga je ons zwemles geven?’
De slurven die normaal gesproken in het water te gebruiken zijn, zijn ook top om als hockeystick of badmintonracket te gebruiken. Pak er een iets andere ballon bij en je hebt een totaal andere activiteit. Ook zijn de slurven er in diverse kleuren. Daar kan je ook veel leuke opdrachten mee doen. Naast het badmintonnen en hockeyen, hebben we ook onze reactie getraind met de slurven. Hoe? Je leest het hieronder.

Reactiespelen.
De slurf ligt op de benen met de handen los. Roep ik rechts, dan pakken de deelnemers de slurf met de rechterhand en wijzen de slurf naar rechts. Bij links hetzelfde. So far so good. Nu draaien we het om én we maken het wat complexer. De deelnemers doen wat ik zeg (reageren dus op gehoor) maar ik doe wat anders. Roep ik links, dan pak ik de slurf en beweeg hem naar rechts en viceversa. Nu zullen de deelnemers zich moeten concentreren en niet teveel naar mij moeten kijken. Niet alleen wordt onze reactie getraind, het zorgt indirect voor valpreventie. Het is namelijk belangrijk dat we snel kunnen reageren als het nodig is. Als we ouder worden neemt onze reactie af en onze reactie is met dit soort spellen gemakkelijk te trainen. Rechts en links kan ook anders benoemd worden zoals bijvoorbeeld Deventer en Apeldoorn. Om het nog wat ingewikkelder te maken kan er nog een derde richting (rechtdoor) worden toegevoegd. Willen we helemaal chaos creëren? (Ja dat willen we, lees hier de succesbelevenissen van een beweegactiviteit). Dan zorgen we ervoor dat we ondertussen in de kring, een bal rond laten gaan met onze voeten. Dus én reageren op de richting van de slurf (rechts, links, rechtdoor) en de bal rond laten gaan met de voeten. Wie houdt het bij?
Uiteraard gaat het niet om wie het bijhoudt en wie niet. De basis is dat we ons richten op de reactie maar door het toevoegen van een klein aspect, ontzettend veel rommel en dus plezier veroorzaken.

Creatieve materialen

Niet alleen wij zijn blij met de nieuwe materialen, ook de deelnemers hebben een hele leuke les gehad! Volgende week gaan we aan de slag met de 2kg bal en de markeerschijven. Op het eerste oog ‘simpele’ materialen maar met een klein beetje creativiteit ontzettend leuk!

Ps: de zwemslurven zijn te koop bij www.decathlon.nl