U heeft het al eerder kunnen lezen. Wij vinden het belangrijk dat er plezier wordt ervaren tijdens het bewegen. Maar welke beweegvormen zorgen nu voor gegarandeerd plezier? Wij hebben een opsomming gemaakt. Dit is een opsomming van ervaringen, probeersels en terugkomende activiteiten. Nu beseffen wij ons dat het voor iedereen natuurlijk verschillend is waar plezier in wordt ervaren. Als we echter kijken naar de sociale cohesie in relatie tot bewegen, komen daar een aantal gemeenschappelijke thema’s uit.

Een aantal weken terug kwam Annet naar me toe. En Annet vroeg of we mogelijk iets met korfbal konden doen. Annet heeft vroeger altijd aan korfbal gedaan en zou het heel erg leuk vinden om weer een keer een bal in de korf te gooien. Teruggaan in de tijd, teruggaan naar een periode waarin eerder zoveel plezier is beleefd aan sporten, is altijd goed en fijn. Het wekt nostalgische gevoelens op en dat doet mensen vaak goed.

Zoals gezegd zijn er een aantal overeenkomstige beweegvormen die het bij mensen ook vaak goed doen:

 • Reactiespelen
  Beweegvormen waarin we onze reactie aanspreken zorgen voor gegarandeerd plezier. Mensen lachen vaak om eigen reactie maar ook om die van de ander. Veiligheid binnen een groep is natuurlijk belangrijk om dit soort momenten te kunnen delen. Denk bijvoorbeeld aan 2 mensen aan een tafel. Op de tafel ligt een bal. Deze twee mensen rollen de bal via de tafel naar elkaar over. Deze vorm kan uitgebreid worden naar overtikken ipv over rollen. Zodra mensen gaan overtikken, wordt er meer gevraagd van onze reactie en dat zorgt voor lachende gezichten.
 • Coördinatievormen
  Coördinatievormen zijn voor veel mensen best ingewikkeld. Als we links en rechts of boven- en onderlichaam tegelijkertijd moeten bewegen gaan we nadenken. Soms vragen we ons af waarom een bepaalde beweging niet lukt. Mensen moeten er dus aan toe zijn om coördinatie te willen trainen. Sommige mensen vinden het te ingewikkeld en dan realiseer je een te hoge drempel. Als je deze vormen kort traint, vinden mensen het leuk en ervaren ze plezier.
 • Samenwerkingsvormen
  Het woord zegt het al! Samenwerken! Dit is voor ons één van de krachten van bewegen. Mensen komen bewegen vaak met meerdere doelen. Doelen in de zin van ‘er even uit zijn’, ‘echt trainen’, ‘lichaam sterker maken’, ‘gezelligheid’. Hoewel mensen vaak komen met een doel, geven wij activiteiten waarbij bewegen als middel wordt ingezet. Zo vinden mensen het leuk om samen te werken. Dat kan in tweetallen maar ook in grotere groepjes van bijvoorbeeld 4 of 6 mensen.
 • Chaos
  Chaos? Ja, chaos zorgt voor plezier. Als we meerdere dingen tegelijk moeten doen, ogen voor en achter moeten hebben en ondertussen ook nog moeten kijken wanneer de bal naar ons toe komt, komen alle aspecten hierboven beschreven weer terug. Lachen, gieren en brullen. Heerlijk he?!