2 keer per week geven wij bewegingsactiviteiten bij een voorliggende dagvoorziening. Deze voorliggende dagvoorziening ligt in een wijkgebouw waar wij gezellig samen kunnen bewegen. Met onze materialen mee, geeft het elke week weer veel plezier om gezamenlijk te bewegen. Deze keer is het anders.

Wij hebben het geluk dat we in de Coronatijd, toch mogen blijven bewegen. Het is fijn voor mensen om er even uit te zijn en daarbij is het natuurlijk altijd goed om vanuit onze stoel, ons lichaam lekker aan het bewegen te krijgen. We werken elke week aan onze conditie, ons uithoudingsvermogen, kracht en daarbij doen we altijd een spelvorm. De ene keer doen we wat met beachball batjes, de andere keer met ballen en pionnen.

Vandaag vroeg ik hoe het met iedereen was. Wil (deelneemster) zegt daarop:’ Ja, goed hoor. Het is fijn dat we er weer even uit kunnen’. Ik vraag wie het herkent en de hele groep beaamt dat het fijn is eruit te mogen. Wil gaat verder:’ Het is toch het uitje van de week. Elke dag is hetzelfde en ik heb de muren in huis ook wel gezien. Ik wil niet klagen en dat doe ik over het algemeen ook niet, maar vandaag heb ik er even last van’. Begrip op brengen kan ik echt. Ik snap dat het heerlijk is om even uit de eigen woning te zijn, plezier te maken en ondertussen het lichaam te trainen. Ze voegt eraan toe:’ Ja, het is niet om zielig te doen maar als je dan ook nog alleen bent, dan heb je helemaal geen praatje of gezelligheid meer’. We hebben het kort over de emoties en gevoelens die ervaren worden in deze moeilijke tijd. Ria geeft aan dat zij komt bewegen en 1 keer per week naar de supermarkt gaat. Ria:’ Voorheen gingen we bij de dagvoorziening ook lunchen maar dat durven we niet aan nog’. Nee, daar kan ik me wat bij voorstellen….

Normaal gesproken vraag ik altijd hoe het gaat met de mensen en zegt men eigenlijk altijd dat het goed gaat. Als er echt bijzonderheden zijn, dan horen we dat maar verder richten we ons altijd op het bewegen en dan met name het plezier dat we ervan ervaren. Maar delen dat het even niet lekker gaat, is ook belangrijk. Een bewegingsactiviteit is niet alleen maar een bewegingsactiviteit. Een bewegingsactiviteit leidt onder andere tot:

  1. Een leger hoofd.
  2. Lachende gezichten
  3. Vriendschappen
  4. Door te delen wat er in het hoofd omgaat, is men het zelf even kwijt en dat zorgt voor een leger hoofd. Iedere deelnemer in de groep kan en mag wat delen en reageren op wat er gezegd wordt. Dat lucht op bij veel mensen.
  5. Plezier is basisvoorwaarde nummer 1….Een activiteit is voor mij als docente, niet geslaagd als er niet gelachen is. Plezier is voor mij de basis van de totale activiteit. Door te lachen, wordt er even vergeten wat er in het hoofd speelt. Een welkome afleiding.

En het derde punt dat ik graag uit wil lichten is dat samen bewegen vriendschappen creëert. Vanuit deze zelfde activiteit is een wekelijkse activiteit (naast het bewegen) opgezet. Er zijn 4 dames uit de groep die elke week gezamenlijk naar de bioscoop gaan. Daarbij gaan ze regelmatig samen uiteten en bellen ze elkaar om even het ei kwijt te kunnen. Hoe prachtig is dat?!

Dat geeft ons enorm veel energie! Dat is waar we het voor doen. Bewegen geeft zoveel meer dan alleen gezondheidsvoordelen….We gunnen iedereen deze resultaten. Onze slogan luidt: Zorg voor beweging. Deze slogan is actueler dan ooit.

Zorg voor beweging en de rest volgt vanzelf….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =